Algemeen nieuws

Evezet is een smaakmaker van mondiaal niveau.

De 5 basis smaken toegepast in de hengelsport, en een TOP TIP.

Als sportvisser moet je keuzes maken wanneer je kiest voor je lokvoer voor een visdag of wedstrijd. Het mooiste is als je dan in ieder geval je keuzes kunt maken met basiskennis. De makkelijkste keuze is uiteraard om te kiezen voor kant en klare lokvoeren, daar is over nagedacht door specialisten. Nog steeds is er dan een keuze te maken. Voor welke van de 5 basis smaken ga ik en vooral ook waarom doe ik dit? Die smaken kun je makkelijk versterken door aan kant en klaar lokvoer je eigen extra mee te geven.

Evezet Fishing

Kunnen vissen deze 5 basis smaken onderscheiden?

De Smaak

De smaakzintuigen van de vis liggen voor in de bek, op de tong, op de lippen en op de baard- of kindraden. Zelfs op de huid en op de vinnen kunnen deze zintuigen voorkomen. Ondanks deze verschillende plaatsen is de smaak bij de vis minder goed dan bij bijvoorbeeld de mens ontwikkeld. Maar goed genoeg om de werking ervan te beleven.

 

Evezet Fishing 

 

De Reuk

Het reukorgaan bestaat uit een paar instulpingen op de kop, de zogenoemde reukgroeve. Water met reukstoffen stroomt langs de reukgroeve. De reuk is bij de vis goed ontwikkeld en is met name belangrijk voor vissen die scholen vormen.

  • Daarom zijn er dus talloze soorten smaken en geuren gecombineerd die gezamenlijk de vis triggeren voor een aanbeet. De Geur lokt de vis en de smaak zet aan tot azen. Denk er aan, lokvoer is om te lokken niet om te voeren!

Evezet heeft er voor gekozen bij alle lokvoeren die keuze bij de visser te laten, zijn of haar voorkeur geeft vertrouwen, dat is wat elke visser moet hebben, vertrouwen in de keuzes die je maakt. Dus voeg toe wat jij wilt, wij leveren je de perfect werkende basis die ook als puur product haar werk zal doen maar een geur en of smaak extra prima verdraagt.

 

Welke 5 basis smaken onderscheiden we?

Bitter

Bitter is algemeen eetlustopwekkende smaak denk hierbij bij het lokvoer o.a. aan diverse kruiden zoals Koriander en  Curcuma, maar ook Chocolade zij hebben een bittere smaak. Dit verklaard de keuze voor bijvoorbeeld de zeer vangrijke Evezet (mini) boilies in Chocolade smaak.

 

Umami

Umami is een van oorsprong Japans woord. Het woord komt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). Umami versterkt de hartig zoute en zoete smaken. O.a. Sardine, Ansjovis, Knoflook, Ui en Zeewier zijn voorbeelden van producten die de umami smaak geven. Nu snap je ook gelijk bijvoorbeeld onze vloeibare booster, Power X.

Evezet Fishing

Zoet

Er zijn verschillende stoffen die een zoete smaak oproepen, waarvan suikers wel de bekendste zijn. Het verlangen naar zoet heeft een bewezen sterke invloed op de meeste grote vissoorten, denk aan Melasse, Scopex, Vanille, of veel zachtere zoete smaken zoals van Koekmeel, Mais etc. Deze smaak is terug te vinden in heel veel additieven en boosters maar ook boilies zijn vaak voorzien van een zoete smaak. Denk bijvoorbeeld aan onze poeder additieven zoals Ultract, X-cream, X-tream en X-tract

Evezet Fishing

Zout

Zout is van nature een smaakmaker/ smaakversterker. In het lokvoer wordt soms zout gebruikt maar denk ook aan diverse Zee producten zoals Zee Vis en diverse Zee Wieren. Haringmeel is een Vismeel dat vaak voor deze toepassing wordt gebruikt.

Bij zout denken wij aan: oester, haring en ansjovis. Maar ook aan ziltige plantjes als zeekraal en lamsoor. Sportvissers mengen in hun mix soms extra hoeveelheden zout toe om de gekozen smaak te versterken en een snellere spijsvertering te bevorderen

Evezet Fishing

Zuur

Zuur bevordert de spijsvertering en heeft een bijzondere aantrekkingskracht op alle witvissoorten. De smaak zuur is terug te vinden in producten als zuur fruit zoals Citroen en diverse Bessen. Vandaar dat veel additieven gebaseerd zijn op vruchten. Ze hebben soms een dubbelfunctie, de spijsvertering bevorderen en de bittere of zoete smaak meegeven aan de mix. Veel producten zoals de meeste citrus vruchten die worden gebruikt in boilies etc. zijn dus een keuze gebaseerd op de werking van zuur!

 

Als TOP TIP zou ik je voor deze periode een lokvoercombinatie willen meegeven die je op de diverse kanalen in Nederland en tot ver erbuiten zeker in de vis brengt. Grote witvis is er gek op! Werkt prima voor vaste hengel en Feeder.

Neem;

1 deel Evezet Team Spirit Super Brasem

1 deel Evezet Dream team

1 deel Evezet Dutch Pro

¼ deel Evezet Team Mix Feeder

Per kg ongeveer 75 Gram additief naar keuze, ik geef als voorbeeld Evezet Ultract.

Mengen, Mix de droge bestanddelen met elkaar in een ruime emmer.

Bevochtigen, een flinke scheut booster kan in het water worden gemengd. Doe het bevochtigen in meerdere stappen en zeef telkens tussendoor je mix.

Als de mix gebruiksklaar is voeg je pas het droge additief toe en mengt het geheel goed door elkaar. Zo heb je een optimale werking van je additief.

Jan van de Bovenkamp

Evezet

 

Evezet Fishing      Evezet Fishing

 

 

 

HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Saga-the-game-changer - CrestaGURU Knowledge is power.Maver EvezetCHAMPION FEEDVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Marcel vd EyndeWormenkwekerij WasseT Wisentbos DrontenFREE SPIRIT/RINGERSSHIMANO AERO