banner de witvisser

Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Marcel vd EyndeMatrixCarpzoomHengelsport SappemeerGURU Knowledge is power.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.De Graankorrel Oude Pekela.Preston Innovations.Topdobbers

Bijna iedere roofvisser heeft wel een water dat hij als zijn (thuis)water beschouwt. Een water dat je door en door kent en waar je altijd wel je visjes weet te vangen. En dan bedoel ik niet een groot water, zoals bijvoorbeeld de Randmeren, maar een klein kwetsbaar water dat extra gevoelig is voor verstoring. Dit verhaal gaat over zo’n water.

Het betreffende water is een onbeduidend plasje ergens in het midden van het land. Op Google Maps is het nauwelijks te zien. Ann-Christin en ik vissen er al jaren en kennen het dan ook van haver tot gort. Je kunt er prachtige snoekbaarzen, snoeken en baarzen vangen. Met een diepte van maximaal 12 meter leent het zich uitstekend om te verticalen. Maar ook trollen en werpen langs de prachtig begroeide oevers behoort tot de mogelijkheden.Een van de prachtige snoeken die we daar hebben gevangen.

Een van onze eerste verticaalpogingen was ook op dat water. Zelfs toen wisten we met onze gebrekkige techniek al de nodige mooie vissen te vangen. Later toen onze techniek steeds verfijnder werd en we het water goed leerden kennen werden de vangsten alleen maar beter. Jaren hebben we hier met plezier gevist. We waren altijd alleen op het water. Het was er heerlijk rustig. Het enige dat je hoorde was het geluid van vogels en het ruisen van de bomen. Voor ons was het een soort vissersparadijs op aarde.

Sinds een jaar is daar verandering in gekomen. Het begon met een ander bootje en stilaan werden het er steeds meer. Dagen dat er vier of vijf boten liggen, zijn nu geen uitzondering meer. Zelfs uit het buitenland weet men dat plasje te vinden. We gunnen uiteraard iedereen zijn visje en wie zijn wij om een bepaald water te “claimen”? Feit is echter wel dat het betreffende water deze toegenomen hengeldruk niet aan kan vanwege zijn geringe omvang. Zo ontstond er al snel dressuur en menen sommige vissers dat het nodig is om de gevangen vis de kop in te slaan. In een rap tempo werden de vangsten dan ook slechter en op dit moment is het gewoon ronduit slecht. Als je een paar kleine visjes weet te vangen, mag je al niet klagen.

We vragen ons nog steeds af waar die belangstelling opeens vandaan komt, maar kunnen er geen verklaring voor vinden. Misschien gewoon toeval? Feit is in ieder geval dat dit prachtige viswater nu verpest is. En dat voelt niet goed. Nogmaals, het water is niet ons eigendom en iedereen mag daar vissen, maar toch doet het pijn.Mooie donker gekleurde snoekbaars.

Een van de charmes van het roofvissen is het zelf vinden van nieuwe stekken. Wat is er mooier dan een prachtige vis te vangen op een stek die je zelf ontdekt hebt? Wat dat betreft kunnen veel roofvissers nog een hoop leren. Hoe vaak maken we het niet mee dat we “achtervolgd” worden door aan andere boot. Zijn dit soms dezelfde mensen die ook op “onze” plas vissen? Dit heeft naar onze mening alles te maken met respect. Respect voor elkaar en voor elkaars viswater. Laten we ons wat dat betreft gelukkig prijzen dat we in Nederland zoveel viswater mogen bevissen met slechts een enkele Vispas. Het is dan ook volstrekt onnodig om op een paar meter van een andere boot te komen liggen. Houd gewoon afstand en zoek zelf je stekken! Er is water genoeg.

Om nog een voorbeeld van respect te geven. Een paar maanden terug kregen we een tip van een vismaat over een goede snoekbaarsstek. We zijn daar tot op heden niet geweest en zullen dat de komende maanden ook niet doen. Wellicht komen we daar helemaal niet dit jaar. Dat is ons inziens respect. Niet meteen de volgende dag daar naar toe gaan en het aan iedereen rondbazuinen. Gewoon voor jezelf houden en het in je achterhoofd opslaan.

Ander voorbeeld. We nemen in vertrouwen wel eens iemand mee naar een goede visstek. Hoe zuur is het dan als je die persoon daar nu regelmatig met zijn vismaat tegenkomt? En die vismaat weer met een andere vismaat. Getuigt dat van enig respect?Dikke 40plus baars.

Terug naar “ons” viswater. Het doet pijn als een viswater waar je jarenlang goed hebt gevangen nu opeens is verpest. Wat dat betreft moeten we altijd denken aan een verhaal van Henk Simonsz in zijn boek “Dynamisch kunstaas”. Henk kende een polderwater waar hij altijd prachtige snoeken ving. Hij vertelde dat aan een aantal mensen en binnen de kortste keren wemelde het daar van de vissers, zelfs uit het buitenland. Henk was er getuige van dat de vaak nog levende snoeken in grote getale in plastic zakken werden afgevoerd. Daar draait je maag toch van om? Gewoon geen enkel respect voor visser en viswater.

We zijn benieuwd hoe het met “ons” viswater in de toekomst zal vergaan. Wellicht dat vanwege de slechte vangsten andere vissers er nu wegblijven en het water zich zal herstellen. Laten we het hopen. In ieder geval denken we terug aan de vele mooie jaren dat we daar in alle eenzaamheid en rust mochten vissen en de prachtige vissen die we daar hebben gevangen. En wij hebben ons lesje ondertussen wel geleerd.

Viswater nogmaals bedankt voor de mooie tijd. Het ga je goed.....

Jöran en Ann-Christin

Hengelsport SappemeerGURU Knowledge is power.De Graankorrel Oude Pekela.SOLITH Fish - CrestaHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Hengelsport Hennie Kruidenier.Marcel vd EyndeVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.CarpzoomTopdobbersMatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Preston Innovations.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.