banner de witvisser

Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Marcel vd EyndeMatrixCarpzoomHengelsport SappemeerGURU Knowledge is power.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.De Graankorrel Oude Pekela.Preston Innovations.Topdobbers

De afgelopen weken was het slecht met de vangsten. Nieuwe dingen uitproberen ging ten koste van de vangsten al kun je natuurlijk ook meteen met je neus in de boter vallen als je wat nieuws probeert. Het vissen met de fireball was nieuw voor ons. Wel eens eerder geprobeerd maar nooit echt voor lang. We gaven meestal de voorkeur aan de dobber om zo driftend te proberen snoek te vangen. Deze keer deden we het beide. Fireball onder de boot en de dobber een aantal meters erachter met een mooie aasvis eronder.

 

Uiteindelijk kwam er vis aan boord waaronder een mooie negentiger op de fireball aan een lichte hengel, mooie sport. Maar zoals gezegd, veel vangen was er niet bij de afgelopen weken. Wel was er altijd kans op die ene enorme snoek en ook dat maakt het dan toch wel weer mooi...

Vandaag een visdag met Freek. Doodaasvissen. De dobberhengel gaat weer mee en ook de fireballhengel ontbreekt niet. Freek neemt zijn statische opstelling mee voor drie hengels om het ook op die manier te proberen, iets wat ikzelf nog nooit gedaan heb maar waar Freek specialist in is. Bij de helling staat hij al te wachten en snel wordt alles gereed gemaakt. Er  zijn nog geen andere vissers te zien wat trouwens de hele dag zo blijft op één andere boot na. Fijn dat er ook nog viswater is waar het niet élke dag druk is. Na een stuk varen naar de beoogde doodaasstek wordt de boot vastgemaakt aan twee ankertjes. Er staat wel wat wind dus het zal lastig worden maar gelukkig niet heel veel. De eerste dode vissen vinden al snel hen weg naar de bodem van het water, we vissen zowel met zoet- als zoutwatervis. Daarnaast wordt er een voorn onder een dobber aangeboden op ongeveer een halve meter van de bodem en het wachten kan beginnen.

We spreken af dat we om de aanbeet vissen. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Toch duurt het een hele tijd tot we aanbeten krijgen maar dan gaat het ook ineens snel. De swinger van de linkse hengel loopt langzaam op. Vis! De eerste aanbeet is voor mij. Strak draaien, hard aanslaan en hangen. Vis nummer 1 is snel aan boord en meet 99cm. 


Goed begin.

Mooi begin. Na het terugzetten van deze vis krijgen we niet veel tijd. Zelfde hengel weer een aanbeet en nu voor Freek. Ook dit is geen kleine vis. Wat opvalt is de vreemde bek, de bekflap is ooit naar binnen gebogen en nu vergroeit. 


Ook een negentiger voor Freek.

Plop, mijn dobber schiet naar beneden. In één keer weg. Helaas zit er een lijn van de andere hengel omheen zodat ik niet gelijk aan kan slaan. Als dat wel kan is de roofvis al verdwenen met de prooi... Dat was even chaos in de boot. De rust keert terug en het is weer wachten geblazen. Inmiddels is het helemaal licht en we verkassen iets om minder last te hebben van de wind. De taai-taai smaakt goed (toch Freek?) en de uren vliegen voorbij.

Met een tik schiet de swinger los tegen de rodpod. Al is het met de langzaam bewegende swinger soms twijfelen of het door de wind komt of dat het vis is, deze keer zeker niet. Strak draaien en hard aanslaan. Helaas geen weerstand. De boosdoener ligt waarschijnlijk te genieten van een lekker hapje zonder haken.

Iets over twaalf uur een voorzichtige aanbeet, deze keer op de rechter hengel. Freek is aan de beurt en haalt hard uit. Zware weerstand, zware vis. Een mooie dril volgt waarbij de vis van rechts naar links en terug zwemt. Eenmaal bij de boot schatten we al snel 110+. Op de plank komen we op 1 meter 15. Wat een topvis, mooi getekend en mooi op gewicht.

Zware bak voor Freek...

...nog maar een keer.

Niet lang daarna is ineens mijn dobber weg. Niet van het oppervlak zien vertrekken maar dat maakt niet uit. Ook deze keer sla ik mis. Het enigste wat nog aan de takel zit is een klein stukje staart van de aasvis. Een voorn sla je niet zomaar doormidden, zat de rest tussen de tanden van een roofvis?

Nieuwe voorn aan de haken en al snel is er weer wat beweging in de dobber. Drie keer gaat de dobber ietsje naar beneden. Duidelijk weer een rover maar de dobber gaat niet onder en beweegt ook niet meer de rest van de dag.

De aasvissen op de bodem zijn aantrekkelijker. De aanbeten komen steeds snel achter elkaar en dan weer één of twee uur niets. Ook nu weer. Vier uur lijkt het weer etenstijd te zijn. Eerst vang ik een tachtiger. Daarna verspeelt Freek een mooie negentiger waarna ik er één vang van ongeveer dezelfde grootte. Als laatste vangt Freek er nog eentje van net over de meter.

Dikke tachtiger.

Prachtige snoek van 93cm.

   Als laatste 102cm voor Freek.

Als het bijna donker is gaan we van het water af. Zes snoeken in de boot uit ongeveer twee keer zoveel aanbeten, kleinste net geen negentig centimeter. Een dikke en een dunne meter voor Freek vandaag. Kortom, een prachtige visdag die we binnenkort nog een keer over hopen te doen. Hoewel een aanbeet op de dobber veel spannender is en een beuk op de fireball veel mooier, die statische visserij met doodaas is toch ook wel interessant!

Snoekgroeten, Arie.

Geschreven door Arie van Heteren

 

 

 

Hengelsport SappemeerGURU Knowledge is power.De Graankorrel Oude Pekela.SOLITH Fish - CrestaHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Hengelsport Hennie Kruidenier.Marcel vd EyndeVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.CarpzoomTopdobbersMatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Preston Innovations.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.