banner de witvisser

Marcel vd EyndeVerpa-Geers Groundbaits.Preston Innovations.CarpzoomTopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.T Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.GURU Knowledge is power.Hengelsport Sappemeer

raf swinnen 8 Haak keuzes en WaaromDe keuze uit het hedendaagse karper-gamma is zeer uitgebreid te noemen. Maar hoe weten we steeds het juiste product te kiezen, vaak gaan we gewoon verder op het geen collega vissers gebruiken. Te vergelijken met het spieken uit onze schooljaren! En evenals toen namen we vaak de verkeerde keuze! Niet iedere karpervisser bevist een te vergelijken water. Voor de ene mag het wat verfijnder zijn, voor de andere dan weer basic! En iedereen heeft zo zijn voorkeur voor een bepaalde tactiek.  We zijn allen ten zeerste gesteld op de blingbling van rodpod en beetregistratie tot hengels en molens uit een hogere prijsklasse. Maar als ik echter zie hoe velen onder ons hun laatste meter ‘ beschamend ‘ te water durven laten stel ik me toch wel vragen. De precisie in deze laatste meter is van hoog belang willen we wat extra’s  op de mat krijgen. Wetende waar en wanneer we het best welk materiaal gebruiken en in welke uitvoering.

Zoals ik eerder al heb aangehaald is het gamma aan tacklematerialen zeer uitgebreid te noemen. Vaak dezelfde producten onder een andere naam, maar dikwijls ook met het kleinste verschil!  En laat het nu staan dat deze apartheden het verschil gaan maken aan de waterkant. In dit schrijven wil ik uitwijken naar enkele haaktypes die soms meer nadeel dan voordeel bieden. Niet dat ik bepaalde haken zal afkeuren, wel waar je meer vertrouwen in zal krijgen door ze op het juiste moment te gebruiken.

raf swinnen 2 Haak keuzes en WaaromDat niet ieder op een zelfde water zijn karpers achter de vinnen zit is een feit! En misschien maar beter zo!  We hebben allen zo een voorkeur, vaak afhankelijk van  onze woonplaats en de vrije tijd die we eraan kunnen besteden.  Zelf ben ik liever de zwaardere en robuustere visserij gewend, toch begrijp ik de personen die kiezen voor een jaarlijkse betaalwatertrip. En om niet verder uit te wijken naar dit item wil ik enkel verduidelijken dat bepaalde betaalwateren moeilijker zijn dan het authentieke kanaal of rivier. Dressuur is een niet te onderschatten onderdeel wil je deze doorbreken. En met het gebruik van diezelfde laatste meter als op kanalen, rivieren of ver uitgestrekte meren ga je vaak langs de prijzen vallen! Dressuurkarpers zijn al te vaak het net in getrokken en hebben ten opzichte van die andere karpers er wel hun lesje uit geleerd.

 

Uiterste perfectie van je rig zal dikwijls van hoge verwachting mogen zijn! In deze gevallen kies ik persoonlijk liever voor een iets dundradigere haak, een haak met een breed prikbereik! Mijn keuze voor de longshank! Is de longshank van dikdradig materiaal gemaakt zal ik hem eveneens inzetten op andere wateren! De grote van de haak is vaak een verkeerd besluit als deze wordt verantwoordelijk gesteld aan losschieters! Een longshank is evenals andere haaktypes niet  te gebruiken met te korte hair! En daar zit vaak het verschil terwijl karpervissers menen dat de haakmaat de schuld treft!

raf swinnen avid carp long shank Haak keuzes en WaaromEen longshank is een prachtige haak die kan worden gebruikt in verschillende maten, mijn mening over het formaat is enkel de sterkte en de dikte van de draad. Steeds goed prikkend met een Drennan ringetje  of een stukje krimpkous onderaan de bocht. De beperking van de onderlijnlengte bij het gebruik van een longshank zal te herkennen zijn bij het onthaken van een karper. Bij kortere onderlijnen steeds op het randje, met langere rigs vaak dieper in de bekholte. Een voorkeurhaak voor mij dus!!!

 

Een ander type haak is de wide-gape. Een brede bocht met een naar binnen wijzende punt. Sterk en betrouwbaar zijn ook één van zijn voornaamste kenmerken! Zelf zal ik hem inzetten tegen een takkenbos of op obstakelrijke wateren. Net door dat de haakpunt naar binnen wijst zal hij niet snel achter een obstakel of rondzwervend vuil blijven steken.

Een haak die ik graag gebruik om te vissen in een zware stroming.Tijdens het najaar op een rivier, komt samen met de stroming een massa aan zwerfvuil mee, die zowel onder als boven het wateroppervlakte achter je rig blijft steken. Om dit te reduceren tot een minimum ga ik liever aan de slag met een naar binnen  wijzende haakpunt. De wide–gape is een haaktype dat meestal mooi in de onderlip zal inhake . Een haak voor het zwaardere werk ‘een haak voor sterke karpers!

raf swinnen 3 Haak keuzes en Waarom

Als derde type zijn we beland met de kurv-shank. Voor ieder een persoonlijke keuze. Zelf heb ik jaren gevist met een kurv–shank en heeft me zelden in de steek gelaten. Een prachtige haak voor het vissen met pop-ups. Graag verleng ik de haaksteel met krimpkous en plooi deze zodanig tot een verre bocht als model van een klassieke bent-hook. Het is een gekende allround haak die weinig ruimte nodig heeft om te prikken. Door zijn vorm bezit deze al een groot draai effect, een goede impact voor dressuurgevoelige karpers! Eveneens een mooie haak voor een Drennan ringetje mee te gebruiken! Wel verkies ik deze dan in een grotere uitvoering als eerder genoemde haken. Een toppertje in combinatie met een korte rig!!

Zo hebben we allen een haakkeuze waar we meer vertrouwen in hebben en ook niet snel van het gebruik zullen afstappen! Toch is het vaak niet slecht eens te wisselen van ons vertrouwde systeem. Het kan een tip zijn als start van een nieuw seizoen. Laat je gedachten er maar eens over gaan en wie weet doe je er dit jaar je voordeel mee.

Raf Swinnen (www.carpcrossing.com)

raf swinnen 11 Haak keuzes en Waarom

 

raf swinnen 10 Haak keuzes en Waarom

De Graankorrel Oude Pekela.CarpzoomGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerMarcel vd EyndeTopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.MatrixSOLITH Fish - Cresta