banner de witvisser

Marcel vd EyndeVerpa-Geers Groundbaits.Preston Innovations.CarpzoomTopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.T Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.GURU Knowledge is power.Hengelsport Sappemeer

Soms vang je weleens  een vis die je niet zo gauw meer zal vergeten, niet zo zeer door de schoonheid of het formaat, maar gewoon door de dril of de dingen die er omheen gebeuren. Dat is in mijn ogen een van de charmes van het karpervissen, niet alleen het vangen maar ook het beleven…

Frankrijk, voorjaar 2013.

dennis scherjon 2 De Kers op de TaartPatrick en ik rijden na een nachtelijke autorit  over een hobbelig  bospad. We zijn onderweg naar een bosmeer. Grote regen plassen liggen her en der in de kuilen voor ons. Het bos is nog helemaal in de winterstand. Zelfs knoppen aan de bomen bijna allemaal  dicht. Af en toe doet Patrick  een schietgebedje omdat het lijkt dat de auto vastloopt of de onderkant  beschadigd maar alles gaat goed. Dan zien we het water…Op de kaart van Maps  zag het er een  stuk groener uit. Alles staat er nu kaal en troosteloos bij. We stappen uit en lopen naar de waterkant, geen kringetje te zien op het water. Wat nu? Vraagt Patrick. Zijn gezicht staat al sinds Belgie op standje onweer. Hij had zo een enorme zin in deze week maar daar had hij ook wel een paar dagen zon en een prettige  temperatuur erbij bedacht. Ik heb geen zin in nog meer winter, dat heb ik thuis al genoeg gehad, zegt hij. We hebben geen keus man, zeg ik. We zijn nu eenmaal hier…

Troosteloze bedoening!

dennis scherjon 4 De Kers op de TaartVorig jaar hadden we  ook al zo een pechweek  qua temperatuur. Enorme hoeveelheden regen geselde onze tentjes en zorgde er zelfs voor dat we een aantal keer ‘s nachts onze hengels konden gaan redden die bijna verzwolgen werden door de stijgende waterspiegel. Uiteraard was die kou  en regen  niet bevordelijk voor de vangsten. Maar er was één troost, na een week afzien kreeg  Patrick een cadeau in de vorm van een absolute bak! “Ben je nu al  die “taart”  van vorig jaar vergeten?  vraag ik hem plagend. Patrick snapt de hint. We moeten doorzetten.

Patrick met zijn beloning voor het bikkelen.

Ik blaas  de boot op, dan organiseer jij vast wat spullen die we zo nodig hebben. Na de boot opgepompt te hebben, ga ik in mijn  eentje het water op. Op het moment dat ik de boot afduw en ga zitten breekt de zon eventjes door. Het is vrij windstil en ik roei langzaam over het water. Goh….dat is even lekker. Aan de luwe kant van het water is het zelfs een beetje warm. Ik kijk om me heen en probeer een beetje feeling te krijgen met het water. Waar zou de vis zitten? Na een half uurtje roei ik de verst liggende baai in. Het is hier erg ondiep, Ik laat het bootje rustig die kant op glijden en volg de oostelijke wind en geniet ook even van de rust.

dennis scherjon 5 De Kers op de TaartOpeens valt mijn oog op een modderwolk! Als ik rustig ga staan in de boot weet ik niet wat ik zie! Tientallen modderwolken liggen hier in de baai. Op nog geen 20 meter van de kant schiet er een vis voor de boot uit. Hier zit overduidelijk vis! Vol op de westkant van het water in de koude wind! Maar deze baai ligt tegen prive terrein aan! Ik kijk rustig even rond om mogelijkheden te inventariseren om vanuit hier te gaan vissen, maar er is geen optie…

Als ik terug gevaren ben vertel ik Patrick enthousiast wat ik heb gezien. Wat gaan we doen? Daar kunnen we dus duidelijk niet zitten. “Dan maar peddelen…” zeggen we bijna tegelijk. Het is wel een goede 200 meter naar die baai maar het is  niet anders. Door de nog lage temperaturen wil ik wel beginnen met een winter aanpak, spaarzaam voeren met kleine hoopjes voer. Pim Starreveld heeft  15 mm knikkertjes van mijn eigen wintermix  gedraaid, maar ondanks dat ze er top uitzien zijn ze me nu nog te groot. Het is gevoelsmatig  maar ik weet zeker dat we nu  beter op handjes boiliekruim kunnen vissen dan meteen bollen strooien. Eerst maar is zien of de vis wil azen.

dennis scherjon 21 De Kers op de TaartWe bouwen ons kamp op en als alles klaar is knoop ik wat rigjes. Een voor op de bodem en een combi pop-up rigje voor in de baai. Ik wil daar met een pop-up vissen omdat ik her en der wier op de bodem zag liggen. En niets zo irritant dan je lijn 200 meter uitvaren om dan na een visloze dag/nacht erachter te komen dat je haak in het wier heeft gelegen (moet je ‘s nachts in je slaapzak liggen en dan dit beeld  in je hoofd hebben, kan ik je vertellen dat je dan niet meer lekker ligt!).

Patrick en ik vissen allebei een hengel  in de baai. Op die manier houden we de kansen voor elkaar gelijk en dat is wel zo leuk. Samen uit samen thuis. Met de andere hengels gaan we meer vis zoeken en varen/gooien die naar alle enigszins interessante plekken.

Patrick crusht een emmertje boiliekruim en daarna peddel ik twee lijnen uit naar de baai. Ik voer her en der wat handjes kruim om eventuele actieve vis wat te laten zwemmen en vertrouwen te laten krijgen in ons aas. Tijdens het voeren word ik nog een keer getrakteerd op een boeggolf voor de boot. Mijn vertrouwen stijgt met de minuut!

Het is al bijna acht uur en het word langzaam aan donker. We gooien snel een warme hap naar binnen en we trekken  wat  extra  kleding aan .Daarna gaan we even buiten zitten met een bakkie koffie. De warme mok is wel even prettig voor de vingers want het koelt razendsnel af! Op het moment dat het donker is zien we de sterrenhemel in al zijn glorie. We praten wat over de maan  en sterren die we voor ons zien. Patrick heeft  zich altijd geinteresseerd in sterrenkunde en weet altijd hier wat interessants over te vertellen. De vermoeidheid slaat al snel toe bij hem, mede door de lange autorit en de hele dag bezig zijn en om een uur of half tien ligt hij dan ook al te snurken. Ik heb nog geen rust en lig op mijn stretcher te denken. Hebben we er goed aan gedaan om weer zo vroeg naar Frankrijk te gaan?  Ze liggen zeker in die baai. Waarom hebben we dan nog geen beet gehad?

dennis scherjon 6 De Kers op de TaartUren gaan voorbij , op een geven moment gaat zelfs de wind liggen en is het absoluut stil. Een uil die kenbaar maakt dat we in zijn territorium wonen is het enige wat ik af en toe hoor. Opeens hoor ik wat  in het bos, dan breekt er een tak. Geritsel door de bladeren, het geluid komt steeds dichterbij en opeens, een ijselijke kreet en gegil! Het geluid herken ik meteen. Zwijnen! Fucking  zwijnen! En het lijkt of ze dichterbij komen! Alsjeblieft jongens ga weg, hier heb ik het echt niet op!

Dan…….een bliep en nog een bliep. Een van mijn beetmelders. Vis? Of loopt er een beest door mijn lijn? Dan nog een bliep. Dan realiseer ik me dat ik wel eens een run kan hebben op de verre hengel. Ik Spring in  mijn laarzen en steek voorzichtig mijn hoofd uit de tent. Ik staar in een donkere leegte. Dan nog een bliep het groene lampje bevestigd dat het de verre hengel is… Ik hoop dat die zwijnen niet echt dichtbij zijn want de hengel heeft aandacht nodig! Met rillingen over mijn rug loop ik naar mijn hengels. Ik pak de hengel, draai de slip dicht en spoel op tot contact. De hengel gaat volledig in een curve en blijft zo staan. Dan hoor ik in de verte een klap op het water! Iets is niet blij dat hij aan mijn hengel hangt! De hengel buigt verder door en ik moet lijn geven! Tegen het licht van de sterrenhemel zie ik de hengel helemaal rondstaan. Dan hoor ik de zwijnen weer, ze lijken iets meer verderop te zijn. Maar gerust ben ik er nog niet op! Dan begint mijn hengel weer iets verder te buigen en begint de slip weer te tikken. Toch heb ik  het gevoel dat er iets niet klopt, door de grote afstand heb ik bijna geen gevoel wat er verderop gebeurt. Ik loop naar de boot om de vis dan maar te gaan halen. Maar tot mijn afgrijzen zie ik dat er één kamer van de boot lek is. Tuurlijk! Zal je net zien. Uitgerekend nu!  Ik draai de slip nog maar iets strakker en spoel zover op als ik durf. Hij komt mee! Ik  krijg  het idee dat de vis naar links scheert. Achterin de baai ligt een boom half in het water daar mag hij niet in zwemmen. Ik  probeer  zoveel mogelijk lijn te winnen. De kadans komt er gelukkig  even in, de vis werkt mee. Dan begint de stok weer vervaarlijk te buigen… Het tikken van de slip gaat weer over in een zoemend geluid en lijkt niet op te willen houden. Man wat een power! De vis stopt weer. Weer hijsen. Mijn benen voelen ijzig koud aan. Ik heb alleen een thermobroek en trui aan dus probeer ik  een beetje te trappelen om warm te blijven. Hou je koppie erbij jongen, deze moet op de kant komen. Weer hoor ik die zwijnen! Ik kijk achter me en tuur het donkere bos in. Lang kan ik dit niet doen want er is iemand die met al zijn krachten de aandacht probeert op te eisen, rillingen lopen over mijn rug. Hoe lang sta ik hier al? Weer lijn geven,weer  hijsen. In het schijnsel van de maan kan ik na een poosje op een meter of 80 een vis zien draaien. Als ik het gevoel heb dat de vis zijn krachten begint te verliezen, besluit hij mij duidelijk te maken dat hij nog niet klaar met me is en begint weer te ploegen. Mijn rechter arm begint moe te worden en ik  pak de hengel even over met links. Zo kan ik even mijn arm rust geven. Dan komt hij weer mee. Maar met  een paar slagen op de molen pakt hij ook weer lijn. Dit lijkt wel een partijtje touw trekken zeg! Wie houd dit het langste vol?

dennis scherjon 3 De Kers op de TaartHoelang sta je al te drillen? Vraagt Patrick. Man wat doe je! Ik schrik me rot! Grinnikend kijkt hij me aan. Ik dacht dat je sliep, zei ik. Dat klopt! Antwoord hij, maar ik hoorde opeens een raar gillend geluid en gestommel en dacht everzwijnen te horen. Het duurde even voor ik echt wakker was, maar ik realiseerde me toen dat ik ook een molenslip hoorde. Is het wat? Vraagt hij. Deze vis is echt belachelijk sterk of ik heb hem  vals gehaakt, antwoord ik. We horen de zwijnen weer verderop, het lijkt of ze aan het vechten zijn, want af en toe gillen ze of ze gevild worden!

Dank je vis, wat een dril!

Eindelijk kan ik weer wat lijn winnen. Na een poosje krijg ik de vis onder de kant. Patrick pakt vast het schepnet. De vis blijft diep. De  lijn snijd met schokkende bewegingen door het water en af en toe komen er nu ook grote wellingen omhoog. En dan uit het niets, een kolk en na een zacht “ploemp” geluid van een vis die het oppervlak doorbreekt en zie ik een lange vissenrug. De vis geeft ineens op en rolt op zijn zij. Ik breng de vis naar het net, de spanning op mijn lijn valt weg. Even schrik ik en denk hem gelost te hebben. Patrick  tilt het net wat hoger en kijkt in het net. Zo! dat is een mooie schub! Tik “em” aan ouwe zegt hij, een “boks” bevestigd dat hij ook blij is met deze vis. Hij tilt de vis op de kant en legt hem op de mat. Een prachtige schub in winterkleuren en met een serieuze lengte. Als ik in zijn bek kijk zie ik het kleine haakje recht in zijn onderlip zitten, toch goed gehaakt! Met bibberende vingers van de kou onthaak ik de vis. Patrick maakt snel wat foto’s en als de vis weer wegzwemt is de euforie groot. Wauw! Een sessie  met een vis en een dril van dit kaliber zou eigenlijk een kers op de taart moeten zijn! Maar wij wisten toen nog niet dat de taart ook niet lang op zich zou laten wachten…….

En toen was het feest compleet….

Dennis Scherjon (bron www.carpcrossing.com)

De Graankorrel Oude Pekela.CarpzoomGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerMarcel vd EyndeTopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.MatrixSOLITH Fish - Cresta