banner de witvisser

Marcel vd EyndeVerpa-Geers Groundbaits.Preston Innovations.CarpzoomTopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.T Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.GURU Knowledge is power.Hengelsport Sappemeer


voertje 2 Struinen op winter karperOm niet helemaal achterop te geraken bij alle vangsten die ik via de social media voorbij zie komen, besloot ik om er op uit te trekken in de hoop een klein karpertje te kunnen strikken. Het is alweer te lang geleden dat ik voor het laatst een karper hengel in mijn handen heb gehad. De snoekhengel daarentegen, die is bijna niet tot rust gekomen.

                             dobber+mais Struinen op winter karper“…Het is alweer te lang geleden dat ik voor het laatst een karper hengel in mijn handen heb gehad.”

Een aantal malen, spoorde ik mezelf aan om met mn luie reet van de bank te komen om een karpertje te gaan “scoren”. Ik weet niet hoe het komt maar ik kan me er niet toe zetten om daadwerkelijk de hele zooi in de auto te gooien, aan de waterkant op te zetten om er vervolgens achter te komen dat het weer niets was. Natuurlijk is het mogelijk om een karper  te vangen met deze winterse temperaturen. Dit zachte winterweer nodigt zelfs uit om vaker dan normaal in de winter naar de waterkant te vertrekken. Maar toch he! Ik kan het niet opbrengen. zelfs niet even met de pen!?  Tot gisteren, het weer was lekker zacht en een klein nachtvorstje zorgde ervoor dat het stralend weer was.  Een helder zonnetje maakte het plaatje compleet. Het virus was voor even terug in de adertjes gekropen en opgetogen dook ik achter het stuur om een kleine pensessie te maken in mijn poldertje. Het voorbereidende werk was deze keer een fluitje van een cent in de vorm van een instant lokvoertje. Een beetje improvisatie vermogen en je komt een heel eind om een mooi lokvoertje in elkaar te flansen. In mijn vistas, eigenlijk in elke vistas zit wel een potje oude popups.

                                                                                  voertje 2 Struinen op winter karper “…Eigenlijk in elke vistas zit wel een potje oude popups.”

Oud brood heeft ook wel iedereen wel,  een handvol oude, (verse bollen mag ook) en klaar ben je om een mooi winter lokvoertje te bereiden. Voeg daarbij nog een blikje mais oid en je bent absoluut klaar om te vissen. Hoe gaan we te werk? Neem eerst een paar sneetjes oud brood en maak deze nat met het vocht wat uit b.v. het blik mais komt. Hak vervolgens de oude popups en de bollen erg fijn en voeg deze bij het oude brood. Kneedt dit tot een smeuïge massa, eventueel nog wat extra water toevoegen en klaar ben je.

zo snel als ik het opschrijf zo snel kan je het ….bij wijze van spreken… maken. Tot zover het voorbereidende werk!
Eenmaal op het eerste stekje aangekomen, kon ik een lichte teleurstelling niet onderdrukken. Ik was namelijk niet de enige die op het idee was gekomen om eens lekker te struinen in de polder. Maar goed de polder is groot en in een rap tempo vervolgde ik mijn weg naar stekje twee.

                                                                                                          voertje Struinen op winter karper 

“ …Tot zover het voorbereidende werk!”

De tweede teleurstelling binnen 5 minuten was een feit, Het polder gemaal stond op volle toeren te draaien, hetgeen betekend dat er een behoorlijke stroming onder de bruggen en duikers stond. Het aangebonden pennetje was duidelijk te licht voor deze stroming. Gelukkig ben ik in het bezit van een ruime voorraad pennetjes, dus het juiste pennetje was snel gevonden. Met m’n kop vol in het zonnetje voelde ik de energie mijn lijf instromen, als een reiger die zijn vleugels verwarmd door deze te spreiden en door de zon laat verwarmen, zat ik met de armen gestrekt en de handpalmen naar buiten gericht, te genieten van dit overheerlijke winterzonnetje. Als voorbijgangers me nu zouden zien zitten dan zouden ze haast denken dat ik een of andere yoga oefening aan doen was.

                                                                  dobbertje Struinen op winter karper “…De minuscule stukjes popup zie ik één voor één naar boven poppen”

Compleet in rust zie ik dat er beweging in het pennetje komt. Terug bij de les Goose, gefocust op het frivole oranje puntje zie ik deze lichtjes schokken.

Er zit zeker vis op de stek, de minuscule stukjes popup zie ik één voor één naar boven poppen, dat kan maar een ding beteken, namelijk dat de vis het gevoerde deegballetje aan het beroeren is. Ofwel met zijn vinnen of de vlezige lippen zijn het balletje voer aan testen. Loom zie ik het pennetje met de staart beweging van de vis meegaan. Het pennetje danst als het ware van links naar rechts om later weer op zijn oude positie stil te blijven staan. Hieraan is te merken dat de vis de twee stuk geknepen maïskorrels op de haak nog niet heeft gevonden. Dat de vis aast is op zeker want niet veel later zie ik de pen lichtjes gelift worden, de daarop volgende reactie laat zich raden. Een gedecideerde tik en de haak,…sinds kort de WDG 8…., is gezet. De Sedona tikt en het pennetje schiet schokkerig door het water, een vertrouwd adrenaline recept met een kleine aanpassing.

                                                                          1 WDG Struinen op winter karper “…

Een vertrouwd adrenaline recept met een kleine aanpassing.”

Een “slome” strijd volgt en 5 minuten later kan ik het kleine (speciaal voor deze gelegenheden) pannet onder de vis steken. Een prachtig, klein, lang, en toch wel erg druk torpedo schubje. Om de tuin geleid door middel van mijn oh zo simpele lokvoertje.

                                                                   polder karpertje Struinen op winter karper

  “…Een prachtig, klein, lang, en toch wel erg drukke torpedo schubje.”

Ik zou zeggen, probeer het eens!

The Goose.

(bron www.carpcrossing.com )

 

De Graankorrel Oude Pekela.CarpzoomGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerMarcel vd EyndeTopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.MatrixSOLITH Fish - Cresta