banner de witvisser

Marcel vd EyndeVerpa-Geers Groundbaits.Preston Innovations.CarpzoomTopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.T Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.GURU Knowledge is power.Hengelsport Sappemeer

Een kreek aan de rand van een klein afgelegen boerendorp beviste ik altijd met de pen en aardappel als succesvol aas. Vroeger zeiden de mensen in mijn regio dat achter dit dorp de wereld ophield te bestaan. De karpers daar waren geen zuiver originele boerenkarpers maar spreekwoordelijk wel “echte boeren”. Onder het motto “wat de boer niet kent dat vreet hij niet” werden boilies en zelfs maïs niet erg gewaardeerd daar.

1

Aan de overzijde grazen de enige verdere levende wezens uit de verre omtrek

Nee, een aardappeltje met wat kruim er omheen was de beste troef. “Errepols” (nog net niet met karnemelk) en niks anders wilden ze daar diep in dat boerenland. De vissen waren niet echt groot en bovendien lastig te vangen. Soortgelijke vissen kon ik op andere plekken eigenlijk veel gemakkelijker vangen maar toch trok het kreekje me als een magneet naar zich toe. De sfeervolle natuurlijke omgeving en de rust daar maakten het plaatje compleet. Ver weg van alles en iedereen tussen de landerijen vertoeven was helemaal mijn ding. 

De gevangen schubs waren meestal slechts ruim een halve meter tot 80 cm lang en de topexemplaren zaten rond de 85 cm (nooit een vis gewogen daar). Lastige klanten die bij de minste onrust in het ondiepe water met een grote boeggolf de stek verlieten. Een totaal andere visserij dan mijn gewoonlijke statische boiliewerk en daardoor een leuke afwisseling. Het maximale uit je vissersinstincten moest aangewend worden om succes te boeken. Mijn hartslag verhoogde als ik muisstil zittende in het hoge gras een karperstaart naast m’n pen aan de oppervlakte op zag duiken. Het magische moment als de pen zeer traag in beweging kwam en wegliep was qua visbeleving gewoon niet te evenaren.

2

Aardappels en niks anders wilden ze daar

Een andere boerensloot, waar de oude populatie inmiddels helaas weggevallen is, had in het zeer vroege voorjaar een mooie holding area in de vorm van een iets dieper gedeelte dan de omgeving. Uit ervaring wist ik dat dan daar de betere vissen gevangen moesten worden. De eerste sessie begin maart op die plek je hengel gereed maken en vervolgens het pennetje net voor het afgestorven riet in de kuil laten zakken was ook weer zo,n moment waarvoor je het doet. Nadat er pakweg 4 maanden niet gevist was weer voor de eerste keer de pen ultra langzaam weg te zien lopen gaf een beste kick.

3

Ver weg van alles en iedereen

Ik had dan altijd het idee dat ik de nog wat trage karper uit zijn wintermodus trok. Hierdoor kon ik hem na een aanbeet snel uit de gevarenzone tussen het afgestorven riet vandaan sluizen. Voordat de vis besefte dat hij gehaakt was had ik hem dan al op open water en kon ik de strijd in mijn voordeel beslissen. Later in het jaar waren de sluwe betere vissen daar moeilijk te verschalken. Ze waren dan weer zeer alert en moeilijk tussen het verse riet vandaan te plukken. Een ferme tik op de pen gevolgd door een wegspurtende boeggolf was dan gebruikelijk.

4

Gemiddelde schub uit het verre boerenland

De penvisserij op karper is vandaag de dag bij mij door de grotere efficiëntie van het boilievissen naar het 2e plan verschoven. Toch ligt daar qua sfeer de “roots” van mijn visbeleving.

Ik wil dit betoog beëindigen met een nadenkertje over pure visbeleving van de oude schrijver Henry David Thoreau. Deze is zeer treffend en luidt; Er zijn er velen die hun hele leven uit vissen gaan…. zonder te weten dat ze niet op vis uit zijn.

Jan Schipper.

Bron Carpfeeling.com.

 

 

 

De Graankorrel Oude Pekela.CarpzoomGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerMarcel vd EyndeTopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.MatrixSOLITH Fish - Cresta