banner de witvisser

De Graankorrel Oude Pekela.Hengelsport SappemeerTopdobbersHengelsport Hennie Kruidenier.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Verpa-Geers Groundbaits.Marcel vd EyndePreston Innovations.T Wisentbos DrontenCarpzoomHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.GURU Knowledge is power.SOLITH Fish - Cresta

Waterschap, gemeente en AUHV werken samen. Afgelopen vrijdag 5 december heeft de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) een partij spiegelkarpers uitgezet in het water van de Biezenvelden in Houten. Al eerder vond een uitzetting plaats van enkele schubkarpers en een partij zeelt.

Foto: Guus Beugelink (HDSR) en Kees van Daalen (gemeente Houten) zetten de eerste vis uit
 
Hoogheemraad Guus Beugelink van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en wethouder Kees van Dalen van de gemeente Houten zetten de eerste karper uit. Het ging om een bijzondere uitzetting, waarmee de AUHV en het waterschap symbolisch de samenwerking markeren.
 

Voorzitter Simon Dekker geeft spiegelkarpers de vrijheid

Impuls visstand

De visstand van de Biezenvelden had een impuls nodig, na een forse vissterfte in 2012 als gevolg van de afspoeling van net uitgereden mest waarvan een groot deel in het water terecht kwam door hevige regenval. De AUHV wilde vervolgens op basis van visserijkundig onderzoek vis uitzetten om het bestand te herstellen. Er speelden echter onduidelijkheden en verschillen in inzicht over onder meer de bevoegdheden, geldende procedures en ecologische gevolgen van het uitzetten van vis, karper in het bijzonder.

Aanbevelingen

Een arbitragecommissie deed vervolgens een aantal aanbevelingen op basis van alle relevante beschikbare gegevens. Beide partijen kunnen zich vinden in de conclusies en voorgestelde maatregelen. Deze uitzetting is daar een eerste bewijs van. Daarnaast werden afspraken gemaakt over monitoring van visbestanden via onder meer vangstenregistratie door sportvissers.
 
 
Alle vissen werden gewogen, gemeten en aan beide zijden gefotografeerd. Mede om later via terugvangsten op www.mijnvismaat.nl de staat van de vissen en visstand goed te kunnen bepalen.
 
Het waterschap en AUHV zijn verheugd met de uitkomsten en zien de arbitrage als mooi startpunt voor een verdere samenwerking op het gebied van water- en visstandbeheer in de regio.
 
Bekijk een korte video van de laatste teil met schubkarpers die werd uitgezet:
 
 
 
 
Bron: AUHV  (SPN)

 

 

 

HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Verpa-Geers Groundbaits.Marcel vd EyndeDe Graankorrel Oude Pekela.Hengelsport Hennie Kruidenier.CarpzoomCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.SOLITH Fish - CrestaVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.MatrixPreston Innovations.GURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerTopdobbersT Wisentbos Dronten