banner de witvisser

Marcel vd EyndeVerpa-Geers Groundbaits.Preston Innovations.CarpzoomTopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.T Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.SOLITH Fish - CrestaHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.GURU Knowledge is power.Hengelsport Sappemeer

cfimageHet zal niemand verbazen dat er geen echt grote veranderingen zijn geweest sinds mijn vorige update over lood. We vissen nagenoeg nog steeds allemaal met lood als werpgewicht en echt gek is dat niet te noemen. Er is nog steeds geen loodverbod van kracht en dat zal zeker nog wel tot 2015 duren.

Toch hoeven we niet te wachten op dat dreigende loodverbod. Vooral nu is de tijd om bewustwording te creëren over de gevolgen van lood op de korte en lange termijn en kunnen we tevens zoeken naar substituten die er echt toe doen. In het eerste deel van het kennisdocument 'The footprint of a Carpangler' heb ik al enorm veel uit gewijd over de gevaren van lood. In deze update borduur ik hierop verder. Verder gaan we kijken naar hoe de markt manifesteert en welke noviteiten we konden zien de afgelopen tijd.

cfimage

Leaddesign van het Engelse Angletec

'The footprint of a Carpangler deel 1.' vertelde ik al dat een loodverbod in 2015 zal worden afgegeven. Echter vertelde het jaarverslag van 2009 van Sportvisserij Nederland ons ook dat een algemeen Europees loodverbod nog niet echt hoog op de agenda staat. Dit betekent dat als er een loodverbod wordt afgegeven in Nederland, deze pas echt van kracht is als hij Europees ook is doorgedrukt. Dit betekent vervolgens weer dat het nog langer dan 2015 kan duren voordat we niet meer mogen vissen met lood. Tot die tijd kunnen we 2 dingen doen. Lekker stug doorgaan hoe we nu ook vissen of keihard experimenteren en ontwikkelen om ervoor te zorgen dat we ook na het loodverbod nog gewoon kunnen vissen zoals we gewend zijn. Het meest opmerkelijke is dat velen van ons denken dat iets simpels als een loodverbod hen niet zal treffen. Een veel gehoorde opmerking is dat vissers gewoon een enorme voorraad lood zullen inslaan als dat loodverbod er echt komt. Welke autoriteit gaat jouw immers controleren op bezit en gebruik?

cfimage

De innovatieve Boheim Leads van het Oostenrijkse Aquaborne


Toch blijkt uit een rapport van de Europese gemeenschap dat er in Nederland op jaarbasis 65 ton aan lood over de toonbank gaat. Ook is in het loodonderzoeksrapport 2009 van Sportvisserij Nederland te lezen dat we per persoon 66 gram per jaar verliezen (gezien over alle visdisciplines). Dat lijkt heel erg weinig maar als je alleen al bedenkt dat we 1.1 miljoen sportvissers hebben, dan betekent dit ook 66 ton aan loodverlies! Ondanks de Loodcode van Sportvisserij Nederland die bestaat uit simpele zaken als 'ga bewust om met de aankoop van lood' en 'Voer oud lood af als chemisch afval', is er nog te weinig informatie beschikbaar over dit probleem.

cfimage

Innovatie van Nash Tackle: vloeibaar wolfraam met de Cling-on Liquid

We kunnen blijven roepen dat lood giftig is. Echt goede alternatieven zijn er nog steeds niet. Toch hebben we het afgelopen jaar kleine stappen gemaakt die naar de goede kant neigen. Zo kunnen we door de markt zien dat de toename van wolfraam (tungsten) flink is toegenomen. Wolfraam is in tegenstelling tot lood een veilig metaal. Er zijn geen speciale voorzorg- en veiligheidsmaatregelen benodigd bij het gebruik en verwerken van wolfraam wat bij lood wel anders is. Het nadeel van wolfraam blijft alleen die torenhoge prijs per kilo. Desondanks zien we dus op de markt steeds meer tungsten verschijnen. Wat ooit begon met het bekende putty en leaders, is anno 2014 uitgebreid naar hele endtackle ranges voorzien van tungsten. Denk aan de Baseline range van het Engelse Taska Tackle of endtackle producten van tungsten van Ace Carp, Korda en Atomic Tackle! Het Engelse Thinking Anglers bracht zelfs onlangs het eerste onderlijnmateriaal uit voorzien van een coating met tungsten erin. Het zogenaamde Tungskin. Op de markt zien we steeds meer en meer tungsten in de producten terug. Het zal mij niet verbazen of de eerste werpgewichten zullen snel hun opmars maken. Het grote voordeel van het gebruik van steeds meer tungsten is immers dat de prijzen dalen en daarmee worden werpgewichten toch interessant!

cfimage

Tungskin, het eerste onderlijnmateriaal met wolfraam in de coating

Ondanks dat ik net stelde dat er steeds meer tungsten wordt gebruikt en dit een goede zaak is, is het nog veel beter om geen metalen meer het water in te gooien. Het wordt alleen lastig om een substituut te vinden wat gewicht heeft en dus zinkt zonder dat er metalen in zitten. Een innovatie die aan deze eisen voldoet is Supertac van het Engelse Mosquito Angling. Een putty waar geen wolfraam in zit maar toch nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft. Supertac heeft iets minder soortelijk gewicht als tungsten putty maar voldoet prima aan de eisen die wij stellen aan dit soort producten. Supertac is daarmee de eerste eco-vriendelijke putty op de markt. Het is de vraag in hoeverre we volgend jaar nog wat gaan horen van deze innovatie.

cfimage

Supertac, eco-vriendelijke putty

We gaan verder met de markt en de meest opmerkelijke loodnieuwtjes van het afgelopen jaar. Een opmerkelijk nieuwtje is toch wel dat het Fluoro lood steeds meer in opmars is in Europa. Het gehele fluoro lead principe kwam in 2010 in de aandacht door een artikel in Spiegel Magazine. Het idee is dat het lood kan werken als een visuele attraktor. Een gedachtegang die haaks stond op de camouflage gedachte die eigenlijk werd gepreekt door de grote fabrikanten. Anno 2014 horen we in Nederland eigenlijk weinig meer van het fluoro lood. In Duitsland, Oostenrijk en Engeland echter, zien we dit soort producten heel langzaam stijgen. Denk aan de fluoro loden van het Engelse Spartan Leads, de Pink Bombs van het Engelse Monster Leads of de Neon Range van het Duitse Carpspots. Ook de Oostenrijkse fabrikant Aquaborne bracht vorig jaar nog hun Boheim Leads uit in diverse kleuren als rood, geel en blauw. In hoeverre het fluoro lead principe weer zal gaan opkomen in Nederland, is nog maar de vraag.

 
 
 
De Graankorrel Oude Pekela.CarpzoomGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerMarcel vd EyndeTopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenVerpa-Geers Groundbaits.MatrixSOLITH Fish - Cresta