banner de witvisser

Hengelsport en Botenbeurs 2017CarpzoomPreston Innovations.Hengelsport SappemeerTopdobbersSOLITH Fish - CrestaMarcel vd EyndeHengelsport Hennie Kruidenier.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Verpa-Geers Groundbaits.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Wormenkwekerij WasseDe Graankorrel Oude Pekela.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos DrontenLASEBOGURU Knowledge is power.Matrix

Karpervirus Gelderland en UtrechtIn de provincies Utrecht en Gelderland is een ziekte uitgebroken onder karpers in plassen en vijvers. In Leusden, Ede, Veenendaal, Terschuur en Barneveld zijn tientallen dode dieren in het water gevonden, zegt het waterschap Vallei en Veluwe.

Ook in Veenendaal zijn dode vissen gevonden, maar daarvan is nog niet bekend of het karpers zijn.

Uit onderzoek blijkt dat de vissen zijn bezweken aan het zogenoemde carp edema virus, een pokkenvirus dat niet schadelijk is voor mensen. Het waterschap en leden van hengelsportverenigingen halen dode vissen zo snel mogelijk uit het water.

Het waterschap roept op om geen vissen van de ene naar de andere vijver over te zetten, want dan verspreidt de ziekte zich nog sneller.

Het is nog niet bekend of de karpers zijn bezweken aan de zogenoemde Koi Sleepy Disease, een ziekte die door het carp edema virus wordt overgedragen.

Deze ziekte werd in januari van dit jaar voor het eerst in Nederland aangetroffen. Kenmerkend voor de Koi Sleepy Disease is dat oudere karpers op de bodem gaan liggen en na enkele dagen sterven.

Bron: NOS.nl

Het karpervirus zelf is verder niet schadelijk voor mensen en bijvoorbeeld honden die van het water drinken. De dode vissen moeten echter zo snel mogelijk geruimd worden, omdat het virus voor karpers erg besmettelijk is.

Het virus kan om zich heen verspreiden over andere wateren door het uitzetten van karpers. Het waterschap adviseert dringend om niet met vissen te slepen van bijvoorbeeld de ene vijver naar de andere. Het virus kan dan snel nieuwe slachtoffers maken.

Ruim de dieren niet zelf, maar geef de melding door aan Waterschap Vallei en Veluwe (055) 5 272 272. Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen.

SOLITH Fish - CrestaT Wisentbos DrontenTopdobbersVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.De Graankorrel Oude Pekela.Hengelsport en Botenbeurs 2017CarpzoomHengelsport Hennie Kruidenier.Hengelsport SappemeerCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.LASEBOVerpa-Geers Groundbaits.MatrixPreston Innovations.GURU Knowledge is power.Wormenkwekerij WasseMarcel vd Eynde

Verkoop & Aanbiedingen

Kunstaas, jerkbaits: JERKZ – M ‘Green’ en’Shiny blue’Elektrische kar voor je viskofferWalter medium float matchhengelDriepoot-HengelsteunVoordeelset: 2 stuks S-WimmerBeetmelderViskoffer met plateau