banner de witvisser

Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Marcel vd EyndeGURU Knowledge is power.Verpa-Geers Groundbaits.SOLITH Fish - CrestaPreston Innovations.T Wisentbos DrontenMatrixDe Graankorrel Oude Pekela.TopdobbersCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Hengelsport Hennie Kruidenier.CarpzoomHengelsport Sappemeer

Prachtig weer, zo'n 30 razend enthousiaste vrijwilligers, bijna 80 kinderen en een heleboel begeleiders, Marco Kraal die de kinderen kwam verrassen met gesigneerde petten, toplocatie en... alles wat met vissen te maken heeft! Dat waren afgelopen zaterdag de ingrediënten voor een fantastische 10e jeugddag rondom de Drostenkampvijvers in Raalte!

Na het welkomstwoord in het naastgelegen Carmel College, waaraan conciërge Jan Kogelman wederom zijn enthousiaste medewerking verleende, kregen de kinderen uit handen van Marco Kraal een door Ed en Marco van VIS-TV gesigneerde pet, een leuk begin van de dag!
 

Marco van VIS-TV is er ook!

 Marco deelt door hem en Ed gesigneerde petten uit

 

 

 

Met de fans op de foto!  

Aangekomen bij de vijvers werden de kinderen in groepen verdeeld en kregen zij allemaal een goodiebag, die gedurende de dag bij elk thema verder gevuld raakte. Bij elk thema konden de kinderen actief aan de slag met verschillende basistechnieken voor het vissen en moesten ze een paar vragen beantwoorden. Uit alle antwoordkaarten zouden later op de dag vier prachtige prijzen verloot worden.
 
 

Roofvissen

Hoe vang je nou een snoek, snoekbaars of baars? Dat kan op verschillende manieren. Tim en Martijn namen het onderdeel dropshotten op snoekbaars of baars voor hun rekening. Zij hadden een duidelijk kenmerkenschema waarop de verschillen tussen een snoekbaars en baars te zien waren en met welk (kunst)aas je het beste op deze soorten kunt vissen. De kinderen kregen uitleg over de techniek en mochten zelf in een aquarium testen hoe het kunstaas onder water beweegt. Ook was er voor elk kind een compleet dropshotonderlijntje met een shadje eraan. 
 
 

Hoe beweegt je kunstaas onder water?

 

Wat zijn de verschillen tussen snoekbaars en baars?

 

 

 
   

Voor het vissen op snoek waren er spinhengels beschikbaar, waarmee de kinderen konden leren hoe ze moeten werpen. William, Jan en Ernst-Jan legden uit hoe een molen werkt, dat je een stalen onderlijn moet gebruiken, die ze overigens mee naar huis mochten nemen, en welke soorten kunstaas je kunt gebruiken. Niet alleen het vangen, maar ook het veilig onthaken van een snoek werd behandeld. Je hebt dus altijd goede tangen nodig en het is verstandig om de kieuwgreep te leren. Speciaal hiervoor kregen de kinderen een instructieflyer van de Snoekstudiegroep Nederland- België mee.

 

Jan legt uit hoe je moet inwerpen

 

 

 
 Kunstaas, stalen onderlijnen en de kieuwgreep  

 

Vliegvissen

Terwijl de karpers regelmatig hun kop boven water uitstaken, wierpen Eric en André de vliegenlijn naar het midden van de vijver om er eentje te vangen. Ja, ook karper is met een vliegenhengel te vangen. Vliegenhengels heb je namelijk in allerlei gewichtsklassen die worden aangeduid met # (aftma). Hoe groter de vissoort die je wil vangen, hoe zwaarder de hengel moet zijn en hoe groter de vlieg. Voor het vissen op bijvoorbeeld snoek, wordt de kunstvlieg ook wel streamer genoemd.
Wie wilde, mocht leren werpen met een vliegenlat. Onder begeleiding van Eric en André lukte het verschillende kinderen om de lijn mooi gestrekt op het water te leggen.
Ook bij dit thema gingen de kinderen niet met lege handen weg, want iedereen mocht onder begeleiding van Hanno en Erik een eigen streamer binden in een favoriete kleur. 
 

 

 

 
 Iedereen mocht een streamer binden in een favoriete kleur  

 

André geeft werpinstructie

 

Vissen met de vaste stok

Een team van vismeesters stond hier klaar om de kinderen basisbeginselen en slimme trucjes te leren voor het vissen met de vaste stok. De grootste truc zat hem natuurlijk in het wonderlokvoertje wat de kinderen bij Ton zelf konden mengen. Vismeesters Berend Jan, Hendrikus, Jan, Johan, Joop, Eef en Bé leerden de kinderen hoe ze hun dobbertje moesten uitpeilen en hoe ze moesten inwerpen. Regelmatig werd er flink gejoeld of gegild als er weer een vis gevangen werd. Verderop op het themaveld kregen de kinderen tijdens de theorie-visles uitleg over het gebruik van een hakensteker. Dat de kinderen dit snel oppikten, werd duidelijk tijdens het vissen, want zelfs de kleinste deelnemers durfden zelf hun vis te onthaken, als dan niet met een beetje hulp van onze vismeesters. Alle kinderen kregen uiteraard een hakensteker met keycord en een peilloodje mee naar huis.
 
   

 

 

Zelf je vis onthaken Lekker vissen  

 

De vismeester komt bijvoeren

 

 

Karpervissen

Karpervissen is ontzettend populair onder de jeugd. Ook in de Drostenkampvijvers wordt veel gevist op karper door met name jeugdige vissers. Bij het thema karpervissen kregen de kinderen uitleg van Roelof en Hans over visveiligheid. Omdat er ook nog een aantal karpers gevangen werden, konden de kinderen meteen in de praktijk zien hoe je nou zo’n vis binnenhaalt. Hoe stel je nou je molen het beste af en waarom gebruik je altijd een onthaakmat? Belangrijke dingen om zo diervriendelijk om te gaan met deze populaire vissoort.
 
 Visveiligheid staat voorop - Hans legt het gebruik van een onthaakmat uit  Zet de karper altijd veilig terug
 
Karpervissen kan op vele manieren, statisch met piepers, maar ook werpend met oppervlakteaas of met een dobbertje. Onze stagiair Leon, student op AOC de Groene Welle uit Zwolle, gaf de kinderen waardevolle tips over aas wat je simpelweg in de supermarkt koopt, zoals mais, kaas en brood. Ook liet Leon verschillende onderwatermontages zien in een aquarium. 
Studenten Daan, Tycho, Sjuul en Luka, ook van ACO de Groene Welle, leerden de kinderen hoe je een rigje moet knopen. Deze jongens hebben allemaal de cursus vismeester gevolgd en dat was duidelijk te merken. Ze hadden veel geduld met de kinderen en legden alles duidelijk uit. Visveiligheid stond ook hierbij weer hoog in het vaandel, want speciaal voor de jeugddag had Sjuul weerhaakloze haken geregeld. Ook het zelf geknoopte rigje ging bij de verzameling van ander visgerei wat de kinderen bij de andere thema’s meegekregen hadden.
 
 
Knoop hier je eigen rigje  Bij elk thema moeten er vragen worden beantwoord

 

Visles

Al jaren verzorgen onze vismeesters vislessen op basisscholen in ons werkgebied. Omdat deze vislessen altijd een groot succes zijn, hadden we een theorie-visles ingelast als apart thema.
’s Ochtends waren Anton en Mark al het water op geweest om met elektroapparatuur wat vissen te vangen. Deze vissen werden bewaard in aquaria voorzien van zuurstofpompjes om de vissen de hele dag in goede conditie te houden. Vismeesters Eef, Bé, Joop en Johan verzorgden als roulerend team deze vislessen via een presentatie. Daarna kregen de kinderen een mooie placemat met een zoekkaart “Vissen van sloot en plas” erop. Via de zoekkaart werd uitgezocht welke vissoorten er in de aquaria zwommen. Levende vis is voor kinderen toch altijd het mooiste wat er is! De meesten wilden wel even een vis vasthouden of aanraken.
 Vismeester Eef vertelt over vissoorten  Een baars heeft stekels, maar ik durf hem wel vast te houden

Catering en ijsjes

Tussendoor werden de mensen die de thema’s verzorgden, de kinderen en begeleiders voorzien van koffie, thee of wat fris. Tussen de middag was er een gezamenlijke lunch en met zulk mooi weer kan een ijsje toch ook niet ontbreken?
Romy deelt de lunch uit  Even uitpuffen en lekker eten Het parcours rond met de koffiekar 

Prijsuitreiking

Zoals gezegd moesten de kinderen bij elk thema de juiste antwoorden aankruisen op hun antwoordkaart. Uit de kaarten met alle antwoorden goed, werden 4 gelukkige winnaars geloot.
 
 
Nakita van Maasbommel - 1e prijs  Henrick Wagteveld - 2e prijs
 
 
Sepp Wever - 3e prijs Jelle Smale - 4e prijs

4e prijs: Jelle Smale – visset naar keuze t.w.v. € 75,= gesponsord door hengelsportzaak de Beste Stek uit Ommen
3e prijs: Sepp Wever – vistrip met visgids Tim, gesponsord door Stichting Sportvisserij Promotie & Beleving
2e prijs: Henrick Wagteveld - viskar voor achter de fiets, gesponsord door Bicycle Industry Group (B.I.G.)
Hoofdprijs: Nakita van Maasbommel - fiets, gesponsord door Bicycle Industry Group (B.I.G.)

Bedankt!

De tiende jeugddag zit erop. Soms zijn er dagen dat alles meezit, zaterdag was zo’n dag! De weersvoorspellingen waren onbestendig, maar de weergoden bleken ons uitstekend gezind.
De sfeer was opperbest, de ontvangst en catering vanuit het Carmel College was top en EHBO dames Ingrid en Myrthe hoefden slechts voor een kleinigheidje in actie te komen. We hebben veel blije gezichten gezien. Niet alleen van de kinderen, maar zeker ook van begeleiders en de vele vrijwilligers die geheel belangeloos aan deze prachtige dag hebben meegewerkt. De eerste toezeggingen voor volgend jaar zijn al weer binnen.
We willen hierbij nogmaals alle vrijwilligers heel hartelijk bedanken voor hun inzet tijdens de jeugddag 2016!

De organisatie

 

(Bron SPN)

 

HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.MatrixT Wisentbos DrontenSOLITH Fish - CrestaPreston Innovations.Marcel vd EyndeVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.TopdobbersCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.CarpzoomVerpa-Geers Groundbaits.GURU Knowledge is power.De Graankorrel Oude Pekela.Hengelsport SappemeerHengelsport Hennie Kruidenier.