banner de witvisser

CarpzoomMatrixLASEBOGURU Knowledge is power.Hengelsport SappemeerVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Wormenkwekerij WasseVerpa-Geers Groundbaits.TopdobbersDe Graankorrel Oude Pekela.SOLITH Fish - CrestaMarcel vd EyndeHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Hengelsport Hennie Kruidenier.Preston Innovations.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.T Wisentbos Dronten

Begin mei dit jaar heeft het Waterschap Drents-Overijsselse Delta onderwatercamera’s laten plaatsen bij gemaal Stroink in de Weerribben en bij de vistrap in de Vecht bij Dalfsen om te monitoren welke vissoorten door de vispassages zwemmen. Tot grote verrassing en vreugde van het Waterschap zijn enkele zeeforellen via de camera bij stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen gespot!

 

 

Vispassages geven zeeforel vrije doorgang

Vroeger zwommen er zeeforellen vanuit de zee naar de Vecht om te kunnen paaien. Omdat in de vorige eeuw stuwen in de Vecht zijn geplaatst, werd het onmogelijk voor de zeeforellen om de Vecht nog te kunnen optrekken. De toekomst van de zeeforel raakte hierdoor ernstig bedreigd. Tegenwoordig maken vispassages bij de stuwen in de rivier de waterweg voor de forellen weer vrij. 
De zeeforellen die nu op camera zijn vastgelegd, zijn mogelijk vanuit het IJsselmeer en de Waddenzee via de IJssel in de Vecht terecht gekomen. Een nadere mogelijkheid is dat de vissen zijn opgezwommen via de Drentse beken, die in verbinding staan met het Lauwersmeer, waar 2 jaar geleden jonge zeeforellen zijn uitgezet om de terugkeer van deze zeldzame vissoort te bevorderen.

Visspotter

Om de vissoorten te determineren werd de hulp van het publiek ingeschakeld. Deelnemers konden tot eind juni via het online platform Visspotter de beelden bekijken en de waargenomen vissoorten registreren. De onderwatercamera’s reageren op beweging. Zodra een vis door de passage zwemt, maakt de camera een opname en slaat deze op. Zo worden alle vissen geregistreerd die er doorheen zwemmen.

Beelden van de zeeforellen in de Overijsselse Vecht

 

Lees meer over de zeeforel en het monitoringsproject in een artikel van RTV Oost en op de //www.wdodelta.nl/actueel/persberichten/@22716/visspotter-toont/">website van het Waterschap Drents-Overijsselse Delta. 

 

(SPN)

 

 

 

 

 

 

GURU Knowledge is power.Verpa-Geers Groundbaits.CarpzoomSOLITH Fish - CrestaDe Graankorrel Oude Pekela.Hengelsport SappemeerCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Hengelsport Hennie Kruidenier.Wormenkwekerij WasseT Wisentbos DrontenLASEBOMatrixMarcel vd EyndeTopdobbersPreston Innovations.

Verkoop & Aanbiedingen

Elektrische kar voor je viskofferDriepoot-HengelsteunKunstaas, jerkbaits: JERKZ – M ‘Green’ en’Shiny blue’Voordeelset: 2 stuks S-WimmerBeetmelderWalter medium float matchhengelViskoffer met plateau