banner de witvisser

TopdobbersGURU Knowledge is power.T Wisentbos DrontenSOLITH Fish - CrestaVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.De Graankorrel Oude Pekela.Preston Innovations.Hengelsport Hennie Kruidenier.Verpa-Geers Groundbaits.Hengelsport SappemeerCamping Wedderbergen wedde dat je terug komt.Marcel vd EyndeMatrixCarpzoom

Ik ben 49 jaar, geboren, getogen en nog steeds woonachtig in het Drentse Eext. Ik ben getrouwd en heb 2 dochters van 5 en 8 jaar oud. Ik werk als werkvoorbereider bij ingenieursbureau Grontmij, en houd me daar vooral bezig met het schrijven van bestekken op het gebied van de weg- en waterbouw. 

Binnen onze plaatselijke hengelsportvereniging, HSV de Schaopwas, ben ik actief als wedstrijdvisser, bestuurslid en lid van de wedstrijdcommissie.

Naast het vissen heb ik nog een hobby en dat is toneelspelen bij de plaatselijke toneelvereniging.
Ik vis in het team Koopman / Van den Eynde samen met Richard Sanders, Jarno Enting, Hendrik Martens en Henk Enting.


Wanneer ben je begonnen met (wedstrijd)vissen?

Ik ben begonnen met vissen, al vroeg in mijn jeugd. Het vissen is mij met de paplepel ingegoten want ik kom uit een familie, waarin vader, broer (Henk), neven (o.a. Jarno) en ooms vissen. Het wedstrijdvissen doe ik ook al vanaf dat ik een jaar of 10 was denk ik. Eerst in de jeugdcompetitie en nu nog steeds bij de senioren van onze plaatselijke HSV in Eext en die van Rolde. En daarnaast natuurlijk diverse ‘open wedstrijden’.

Wat zou er volgens jou verbeterd kunnen worden op het gebied van Wedstrijdvissen in Nederland?

Ik denk dat er op wedstrijdgebied in Nederland voldoende keus is, als je wilt kan je ieder weekend wel 2 wedstrijden vissen. Ook in onze regio worden veel en mooie wedstrijden georganiseerd. 
Wat ik wel belangrijk vind is dat de sfeer gezellig is, en dat wedstrijden betaalbaar moeten blijven.  
Gezien de teruglopende vangsten van de afgelopen jaren kan er soms wel eens meer aandacht worden besteed aan de onderlinge afstand, wanneer hiervoor de ruimte is. 
Het toepassen van pouleprijzen vind ik een prima initiatief, waardoor je op een iets mindere stek toch nog kans maakt op een prijsje.

Wat motiveert je om elke keer opnieuw wedstrijden te vissen?

Het vissen op zich motiveert mij al. Door je daarbij te meten aan je medevissers geeft een extra stukje spanning, waarbij een prijs als beloning altijd mooi meegenomen is. 
En daarbij is de, meestal vriendelijke, sfeer in het wedstrijdcircuit ook een reden dat ik steeds weer mee doe.
Daarnaast is de prima sponsoring door Gerard Koopman hengelsport en de firma Van den Eynde een extra stimulans, om er voor te gaan.

Welke wedstrijd van het afgelopen seizoen is je bijgebleven?

Dat is het federatief kampioenschap feedervissen geweest aan het Eemskanaal, in juni van dit jaar. Vorig jaar hadden ze voor het eerst ook een korpsenklassement, en toen wonnen met ons team. Dit jaar konden we deze “stunt” herhalen, en stonden we met ons team wederom op de hoogste trede. 
Daarnaast na een aantal jaren te hebben meegedaan aan de 2-daagse feeder koppelwedstrijd in Cheb (Tsjechie), dit jaar voor het eerst in de eindprijzen gevist.
Deze uiterst gezellige en gemoedelijke wedstrijd wordt georganiseerd door de Duitse firma FT-Max. Samen met Jarno doe ik hier al een paar jaar aan mee.

Wat is het hoogtepunt uit je wedstrijdcarrière?

Eigenlijk is een prijs winnen al een hoogtepunt, maar deelname aan een aantal NK’s, zowel individueel als met ons team, zijn toch wel de leuke momenten. Daarnaast heb ik een aantal keren de KOC-finale in Ierland mogen vissen wat een hele bijzondere ervaring was.

Welke wedstrijd zou je nog graag een keer willen winnen?

Een nationale titel, individueel of met ons team, zou geweldig zijn.

Wat is je dieptepunt van je wedstrijdcarrière?

Echt dieptepunten heb ik volgens mij nooit meegemaakt. Wel eens verloren, doordat je verkeerde keuzes hebt gemaakt, maar daar zet ik me meestal heel snel weer over heen.

Iedereen heeft zijn eigen mannier van vissen.  Heb je nog een paar tips voor de vissers.

Volg je eigen kop, heb geduld, en heb vooral vertrouwen in je eigen kunnen. En geef je ogen en oren ook af en toe goed de kost. Alan Scothorne zei ooit: “keep it simple”, en ik denk dat het ook zo is, want wondermiddelen bestaan volgens mij niet.

Hoe bereid je je voor op de volgende wedstrijd?

Zorgen dat mijn materiaal in orde is, oa. tijdig een voorslag vervangen wordt door menig visser nog wel eens vergeten. 
Het aas wordt besteld bij Gerard Koopman hengelsport uit Nw. Amsterdam, waar Richard Sanders een heel groot aandeel heeft in de goede kwaliteit en versheid ervan.
Contacten met collega vissers en het bijhouden van uitslagen en berichten op het wereldwijde web behoren eveneens tot de voorbereiding.

Welke wedstrijden vis je het liefst?

Dat zijn oa.:
- de competitiewedstrijden van onze eigen vereniging(en)
- de federatieve wedstrijden
- wedstrijden van de div. ‘losse’ organisaties
- de 2-daagse feederkoppel  in Tsjechie van FT-Max
- de wedstrijden georganiseerd door ons team Koopman / Van den Eynde
- de jaarlijkse interland tegen team Mossela Ost Friesland

Wat is je favoriete discipline en waarom?

Dat is, tijdens de wedstrijden, de feederhengel, mede omdat dit meestal de meest effectieve manier is om de grotere vissen aan de schubben te komen.
Daarnaast vis ik ook graag met de vaste stok, maar dan hoofdzakelijk in de koudere maanden.
De matchvisserij vind ik ook prachtig, maar is meestal niet het beste wapen.

Met welke hengel vis je graag?

Mijn favoriete feeder is de blauwe 3.90 meter uitvoering van v.d. Willik, echt een monsterachtig fijne hengel.
Als vaste stok gebruik ik een, inmiddels 8 jaar oude, Shimano Exage. Niet echt een lichtgewicht, maar degelijk en daarom prima voor mijn visserij.

Welk viswater heeft bij jou de voorkeur?

Ik vist het liefst op de wat grotere wateren, waarbij het Oosterhornkanaal er uit springt, omdat de visserij hier altijd onvoorspelbaar is en de vis meestal groot van formaat. Daarnaast vis ik graag op het Van Starkenborghkanaal, PM Kanaal, Noord Willemskanaal, Havenkanaal bij Assen en de Friese meren. 
In de winter vis ik het liefst in de wat kleinere wateren en havens met de stok in de regio en in Friesland of Overijssel.

Welk aas gebruik je het meest?

Wormen, mestpiertjes en casters.

Met wie zou je wel eens een hengeltje willen uitgooien?

Ik zou niet weten met wie, maar met iemand die goed bekend is met de visserij op de Waal. Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt mij geweldig om daar een keer te vissen en goed te vangen.

Wie is je grootste concurrent. (Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd)

Eigenlijk maakt mij dat helemaal niets uit. Wil je winnen, dan moet je van iedereen winnen, ongeacht of die nou naast je zit of niet. En concurrentie heb je van iedere deelnemer.

 Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij selecteren?

Ik zou geen teams kunnen samenstellen, daar hebben we veel betere coaches voor. Maar ben wel van mening dat een nationale selectie van 50 personen aan de ruime kant is. Daarom zou ik gaan selecteren op behaalde resultaten in de topcompetities, en daarbij met een scheef oog ook kijken naar de overige wedstrijduitslagen. En natuurlijk rekening houden met de te verwachten omstandigheden en technieken op de komende internationale wedstrijden. 

Preston Innovations.CarpzoomSOLITH Fish - CrestaMarcel vd EyndeT Wisentbos DrontenMatrixVerpa-Geers Groundbaits.Hengelsport SappemeerDe Graankorrel Oude Pekela.GURU Knowledge is power.Camping Wedderbergen wedde dat je terug komt.TopdobbersHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Hengelsport Hennie Kruidenier.